Therese Aasvik: Byer uten deg

En reiseroman om gatekunst og kjærlighet. Om å finne sitt eget kreative uttrykk. Om å være underveis.

Astrid får i oppdrag å utsmykke en bygårdsvegg på Grønland i Oslo, omtrent samtidig som kjæresten forlater henne. Hun tar med seg farger, tegneblokk og kjærlighetssorg og reiser til flere europeiske storbyer for å finne inspirasjon. Byene er noe mer også. Det er steder der ekskjæresten holdt til før de ble kjent.

Handlingen veksler mellom nåtid og fortid. Vi følger Astrid på reisen, samtidig som vi får vite mer om det havarerte kjærlighetsforholdet. Reisen ut blir samtidig en reise innover. Reiser blir ofte det.

Mitt favorittøyeblikk er Astrid som sniksprayer frem en sovende gutt med kaps på en murvegg i Berlin og signerer med en liten A i hjørnet.

«Jeg stikker hånden ned i posen og drar av lokket på sprayflasken mens jeg går. […] Så sprayer jeg, i et jevnt tempo mot muren, takker en eller annen gud for at jeg tok det stensilkurset på skolen.»

Et lite fremovernikk til en crescendo av en avslutning der vi får vite hvordan det går med utsmykningsprosjektet på Grønland.

Språket er vakkert og vart, med dialoger på svensk, dansk eller engelsk, alt etter hvilken by Astrid befinner seg i, og med presist tegnede detaljer sett gjennom en kunstners øyne. Fra et landskap som fra togvinduet ser ut som et «motiv på rull, som en lang fotoremse av skandinavisk skog som sveives rundt i raskt tempo foran vinduet» til snø som faller så sakte at det ser ut som om den har «bremset med vilje» til en cappuccino med «et brunt hjerte som smiler skjevt fra det hvite melkeskummet» og en heis der han hadde «stått med hælene ut».

En fin leseopplevelse, Therese Aasvik. Jeg heier på Astrid.

Therese Aasvik har bakgrunn som grafisk designer, tekstforfatter og billedkunstner. Hun har designet omslaget selv.Kategorier:Les/skriv

Stikkord:, , , , ,

1 svar

Tilbaketråkk

  1. Gatekunst i Sandvika – Hit og dit

Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: