Gatekunst i Sandvika

Når koronaen begrenser reisemulighetene, er det bare å ta beina fatt og bli turist i egen by. Jeg har tatt en runde og sett på gatekunsten i Sandvika.

Gatekunst i Sandvika? Ja visst. Det er noen fine motiver her, mye takket være Bærum Kunstforenings Street Art-prosjekt i 2014, der graffitikunstnere forvandlet grå og triste betongvegger til fargerike blikkfang. Her er noen av verkene pluss noen flere, alle i og rundt gågata, Rådmann Halmrasts vei.

Det nyeste innslaget er «Concrete Jungle» fra 2020, en jungel med fugler og planter som slynger seg rundt åtte av betongsøylene under jernbanebroa over Løkketangen parkeringsplass, rett ved Sandvikselva. De ser kanskje små ut under den massive broa, men de dekker faktisk 200 kvadratmeter til sammen. Artisten er Xenz (som i «sense»), en britisk gatekunstner.

Jobben, som ble produsert av Street Art Oslo, tok fem dager. Her er en video av spraybokseksperten i aksjon:

På veien opp mot gågata kan vi ikke unngå å legge merke til den enorme duen som nærmest kommer flyvende ut av en vegg på parkeringsplassen ved Løkketangen/Aamodtgården, mellom Sandvikselva og jernbanestasjonen. Kunstnerkollektivet DUER står bak dette verket, som er laget for Kadetten musikkfestival. På muren ved siden av finner vi Kim «SinnSykShit» Larsens fiolette by, supplert med piecer av StayOne, Achoe og DotDotDot (anonym), og innerst i hjørnet to sjakkspillere, fullt konsentrert om spillet. Sjakkgraffitien ble malt av Mue Bon og Alex Face, kunstnere fra Thailand, i forbindelse med Street Art-prosjektet i 2014. Figuren i kanindrakt og fuglen går igjen i flere av arbeidene deres.

Når vi beveger oss nedover gågata, kommer vi til Otto Sverdrups plass og Helgerudgården og blir møtt av Thomas Stønjums sommerfuglvinger, som kom på plass i 2020. Dette er et «instagrampunkt» der man kan stille seg opp og ta bilde av seg selv med vinger. De har tre forskjellige størrelser, slik at alle finner et par som passer – bare se her.

Ved trappetrinnene opp til Helgerudgården finner vi «Tigger» og «I used to be your neighbor» av Varg Wolfgang, også en del av det nevnte Street Art-prosjektet i 2014.

På Otto Sverdrups plass, vendt mot Kunnskapssenteret, er en hel mur dekket av graffiti malt av Thomas Stønjum og KidOne.

Ved Kunnskapssenteret finner vi også inngangen til parkeringshuset under Helgerudgården. Hama Woods brukte hele veggen da hun malte «Chasing donuts» i 2014. Vi ser ekorn som prøver å få tak i en donut. «Mange har en feil retning i livet sitt, og higer etter det som ikke er bra. Dette prøver jeg å få tak i», sa Woods om kjempebildet sitt.

Stikk gjerne innom parkeringshuset også. Den ene veggen er fylt med graffiti, og vi finner igjen Alex Faces figur i kanindrakt, denne gang frenetisk sprayende til høyre og venstre sammen med en hattekledd kompanjong, som jeg tror er laget av Mue Bon.

Kinoveien er en sidegate til gågata. Herfra er det inngang til BAKgården (uterestaurant, scene m.m.), med Miami-inspirerte motiver i form av en rød gullfisk, en blå havskilpadde og rosa flamingoer på tunnelveggen. Artister: Mx2 graffiti. Fra gågata er det enda en inngang til Bakgården, også den dekorert med lignende motiver.

Helt nederst i gågata, på lekeplassen vis-à-vis Bærum Rådhus, er det noen fargeglade trapper. Andreas Sylte malte dem i 2020.

Mens du befinner deg nederst i gågata, bør du også få med deg «grafittikorridoren», som er gangtunnelen under E18, mellom Finstadgården og sjøen. Her fikk lokale graffitikunstnere boltre seg fritt i 2020.

Øverst i gågata, der bussholdeplassen er, flekker disse monstrene tenner. Dessverre finner jeg ikke noe informasjon om dem, men jeg fikk et godt bilde:

Naturen selv vil ikke være dårligere og lager sin egen street art fra tid til annen, som vinterveggen her på jernbanebroa i Sandvika. Snøen på muren skaper en bølgeeffekt. Jeg sto en stund og ventet på at noen med riktige klesfarger skulle komme gående, og som tur var kom det to kledd i sort og grått.

Lesetips: Byer uten deg av Therese Aasvik. En reiseroman om gatekunst, kjærlighet og å finne sitt eget kreative uttrykk. Den handler om Astrid, som får i oppdrag å utsmykke en bygårdsvegg på Grønland i Oslo, omtrent samtidig som kjæresten forlater henne. Hun tar med seg farger, tegneblokk og kjærlighetssorg og reiser til flere europeiske storbyer for å finne inspirasjon.Kategorier:Reiser og opplevelser

Stikkord:, , , , , ,

1 svar

Tilbaketråkk

  1. Jeg vil bli mobilfotograf: Jeg greide det! | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: