Gatekunst i Sandvika

Gatekunst i Sandvika? Ja visst. Det er mange fine motiver her, mye takket være Bærum Kunstforenings Street Art-prosjekt i 2014, der graffitikunstnere forvandlet grå og triste betongvegger til fargerike blikkfang. Her er noen av verkene, oppdatert sommeren 2021. Det kommer stadig til nye verk, mens andre forsvinner – det ligger i gatekunstens natur.

La oss starte med Kim «SinnSykShit» Larsens «Panorama» på det runde parkeringshuset i Elias Smiths vei 23:

Nær stasjonen

Gågata (Rådmann Halmrasts vei)

Elvepromenaden

Byscenen

Minikunst

 

Nær stasjonen

Under jernbanebroa over Løkketangen parkeringsplass, rett ved Sandvikselva, finner vi «Concrete Jungle» fra 2020, en jungel med fugler og planter som slynger seg rundt åtte av betongsøylene. De ser kanskje små ut under den massive broa, men dekker faktisk 200 kvadratmeter til sammen. Artisten er Xenz (som i «sense»), en britisk gatekunstner.

Jobben, som ble produsert av Street Art Oslo, tok fem dager. Her er en video av spraybokseksperten i aksjon:

 

Gågata (Rådmann Halmrasts vei)

På veien opp mot gågata kan vi ikke unngå å legge merke til den enorme duen som nærmest kommer flyvende ut av en vegg på parkeringsplassen ved Løkketangen/Aamodtgården, mellom Sandvikselva og jernbanestasjonen. Kunstnerkollektivet DUER står bak dette verket, som er laget for Kadetten musikkfestival. På muren ved siden av finner vi SinnSykShits fiolette by, supplert med piecer av StayOne, Achoe og DotDotDot (anonym), og innerst i hjørnet to sjakkspillere, fullt konsentrert om spillet. Brikkene har form av trær og bygninger. Sjakkgraffitien ble malt av Mue Bon og Alex Face, kunstnere fra Thailand, i forbindelse med Street Art-prosjektet i 2014. Figuren i kanindrakt og fuglen går igjen i flere av arbeidene deres.

Under byfesten i Sandvika i 2021 fikk Arladiss (Astrid Solgaard) en flate til disposisjon. Hun skildrer gjerne barns lek, og gutten på bildet uttrykker pur glede. Det er den første vinteren hans i Norge, med is og snø.

 

Når vi beveger oss nedover gågata, kommer vi til Otto Sverdrups plass og Helgerudgården (gården er i skrivende stund under rivning, og dermed vil noe av den fineste gatekunsten i Sandvika forsvinne) og blir møtt av Thomas Stønjums sommerfuglvinger, som kom på plass i 2020. Dette er et «instagrampunkt» der man kan stille seg opp og ta bilde av seg selv med vinger. De har tre forskjellige størrelser, slik at alle finner et par som passer – bare se her.

Ved trappetrinnene opp til Helgerudgården finner vi «Tigger» og «I used to be your neighbor» av Varg Wolfgang, også en del av det nevnte Street Art-prosjektet i 2014.

På Otto Sverdrups plass, vendt mot Kunnskapssenteret, er en hel mur dekket av graffiti malt av Thomas Stønjum og KidOne.

Ved Kunnskapssenteret finner vi også inngangen til parkeringshuset under Helgerudgården. Hama Woods brukte hele veggen da hun malte «Chasing donuts» i 2014. Vi ser ekorn som prøver å få tak i en donut. «Mange har en feil retning i livet sitt, og higer etter det som ikke er bra. Dette prøver jeg å få tak i», sa Woods om kjempebildet sitt.

Stikk gjerne innom parkeringshuset også. Den ene veggen er fylt med graffiti, og vi finner igjen Alex Faces figur i kanindrakt, denne gang frenetisk sprayende til høyre og venstre sammen med en hattekledd kompanjong, som jeg tror er laget av Mue Bon.

Kinoveien er en sidegate til gågata. Herfra er det inngang til BAKgården (uterestaurant, scene m.m.), med Miami-inspirerte motiver i form av en rød gullfisk, en blå havskilpadde og rosa flamingoer på tunnelveggen. Artister: Mx2 graffiti (i dag: DUER). Fra gågata er det enda en inngang til BAKgården, også den dekorert med lignende motiver.

Helt nederst i gågata, på lekeplassen vis-à-vis Bærum Rådhus, er det noen fargeglade trapper. Andreas Sylte malte dem i 2020.

Mens du befinner deg nederst i gågata, bør du også få med deg «grafittikorridoren», som er gangtunnelen under E18, mellom Finstadgården og sjøen. Her fikk lokale graffitikunstnere boltre seg fritt i 2020.

Øverst i gågata, der bussholdeplassen er, flekker disse monstrene (malt over i 2021) tenner. Dessverre finner jeg ikke noe informasjon om dem, men jeg fikk et godt bilde:

 

Elvepromenaden

I 1895 oppholdt den franske maleren Claude Monet seg i Sandvika. Han malte Løkke bro:

Løkke bro er siden da flyttet litt lenger opp, til området som i dag heter Løkkehaven. I forbindelse med 125-årsjubileet for Monets besøk i 2020 malte DUER dette Monet-inspirerte verket under broa rett nedenfor Løkke bro:

Vi ser Monet selv og vannliljer inspirert av hagen hans i Giverny. De gule sirklene representerer hullene på sidevangene på Løkke bro.

På en brosøyle nedenfor Folkebadet finner vi nok et verk (2021) av DUER, som består av Magnus Aasvestad, Christian Zervos og Magnus Helgesen. Den multikulturelle bakgrunnen deres (norsk, sørkoreansk, gresk og svensk) gjenspeiler seg ofte i arbeidene deres.

På den andre siden av søylen: Ingrid Bergman (det ligner i hvert fall på henne), malt av Andreas Sylte (2021).

 

Byscenen

I 2021 fikk Jon Olsen og Christoffer Marchesan, med kunstnernavnene «Bisk» og «Keis» (eller er det «Keiser»?), i oppdrag å piffe opp Byscenen. Det ble fargerikt.

 

Minikunst

Under byfesten i 2021 dukket det opp småverk rundt om på «hemmelige» steder, som du kanskje må lete litt etter før du plutselig oppdager dem.

De fire mini-piecene nedenfor er laget av Martin Whatson. Du finner én under det digre DUER-bildet på parkeringsplassen nær stasjonen, to i BAKgården og én på en brosøyle ved Folkebadet.

Hama Woods laget to, én på brokanten ved blomstersøylene i nærheten av stasjonen, og én oppunder broa ved Folkebadet.

Naturen selv vil ikke være dårligere og lager sin egen street art fra tid til annen, som vinterveggen her på jernbanebroa i Sandvika. Snøen på muren skaper en bølgeeffekt. Jeg sto en stund og ventet på at noen med riktige klesfarger skulle komme gående, og som tur var kom det to kledd i sort og grått.

Se også:

Gatekunst på LysakerKategorier:Reiser og opplevelser

Stikkord:, , , , , ,

3 svar

Tilbaketråkk

  1. Jeg vil bli mobilfotograf: Jeg greide det! | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
  2. Nå kaller jeg meg mobilfotograf – Hit og dit
  3. Gatekunst på Lysaker – Hit og dit

Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: