Gatekunst i Sandvika

Gatekunst i Sandvika? Ja visst. Det er mange fine motiver her, mye takket være Bærum Kunstforenings Street Art-prosjekt i 2014, der graffitikunstnere forvandlet grå og triste betongvegger til fargerike blikkfang. Her er noen av verkene, oppdatert sommeren 2022. Det kommer stadig til nye verk, mens andre forsvinner – det ligger i gatekunstens natur. (Klikk for å se større bilder.)

La oss starte med Kim «SinnSykShit» Larsens urbane «Panorama» på det runde parkeringshuset i Elias Smiths vei 23:

Og et til av bylandskapene hans, langt inne i parkeringshuset i Brodtkorbsgate vis-à-vis Sandvika Storsenter:

Nær stasjonen

Gågata (Rådmann Halmrasts vei)

Elvepromenaden

Byscenen

Minikunst

Under E18

 

Nær stasjonen

Under jernbanebroa over Løkketangen parkeringsplass, rett ved Sandvikselva, finner vi «Concrete Jungle» fra 2020, en jungel med fugler og planter som slynger seg rundt åtte av betongsøylene. De ser kanskje små ut under den massive broa, men dekker faktisk 200 kvadratmeter til sammen. Artisten er Xenz (som i «sense»), en britisk gatekunstner.

Jobben, som ble produsert av Street Art Oslo, tok fem dager. Her er en video av spraybokseksperten i aksjon:

 

Gågata (Rådmann Halmrasts vei)

På veien opp mot gågata kan vi ikke unngå å legge merke til den enorme duen som nærmest kommer flyvende ut av en vegg på parkeringsplassen ved Løkketangen/Aamodtgården, mellom Sandvikselva og jernbanestasjonen. Kunstnerkollektivet DUER står bak dette verket, som er laget for Kadetten musikkfestival. På muren ved siden av finner vi SinnSykShits fiolette by, supplert med piecer av StayOne, Achoe og DotDotDot (anonym), og innerst i hjørnet to sjakkspillere, fullt konsentrert om spillet. Brikkene har form av trær og bygninger. Sjakkgraffitien ble malt av Mue Bon og Alex Face, kunstnere fra Thailand, i forbindelse med Street Art-prosjektet i 2014. Figuren i kanindrakt og fuglen går igjen i flere av arbeidene deres.

Under byfesten i Sandvika i 2021 fikk Arladiss (Astrid Solgaard) en flate til disposisjon. Hun skildrer gjerne barns lek, og gutten på bildet uttrykker pur glede. Det er den første vinteren hans i Norge, med is og snø.

 

Når vi beveger oss nedover gågata, kommer vi til Otto Sverdrups plass der Helgerudgården lå (gården er revet, og dermed er noe av den fineste gatekunsten i Sandvika borte). Her kunne vi se Thomas Stønjums sommerfuglvinger. Dette var et «instagrampunkt» der man kan kunne stille seg opp og ta bilde av seg selv med vinger. De hadde tre forskjellige størrelser, slik at alle fant et par som passet – bare se her.

Ved trappetrinnene opp til Helgerudgården var «Tigger» og «I used to be your neighbor» av Varg Wolfgang, også en del av det nevnte Street Art-prosjektet i 2014.

På Otto Sverdrups plass, vendt mot Kunnskapssenteret, var en hel mur dekket av graffiti malt av Thomas Stønjum og KidOne.

Ved Kunnskapssenteret var også inngangen til parkeringshuset under Helgerudgården. Hama Woods brukte hele veggen da hun malte «Chasing donuts» i 2014, med ekorn som prøvde å få tak i en donut. «Mange har en feil retning i livet sitt, og higer etter det som ikke er bra. Dette prøver jeg å få tak i», sa Woods om kjempebildet sitt.

I parkeringshuset var den ene veggen fylt med graffiti, og vi fant igjen Alex Faces figur i kanindrakt, denne gang frenetisk sprayende til høyre og venstre sammen med en hattekledd kompanjong, laget av Mue Bon.

Kinoveien er en sidegate til gågata. Herfra er det inngang til BAKgården (uterestaurant, scene m.m.), med Miami-inspirerte motiver i form av en rød gullfisk, en blå havskilpadde og rosa flamingoer på tunnelveggen. Artister: Mx2 graffiti (i dag: DUER). Fra gågata er det enda en inngang til BAKgården, også den dekorert med lignende motiver.

Mens du befinner deg nederst i gågata, bør du også få med deg «grafittikorridoren», som er gangtunnelen under E18, mellom Finstadgården og sjøen. Her fikk lokale graffitikunstnere boltre seg fritt i 2020.

Øverst i gågata flekket disse monstrene tenner til de ble malt over i 2021. Dessverre finner jeg ikke noe informasjon om dem, men jeg fikk et godt bilde:

 

Elvepromenaden

I 1895 oppholdt den franske maleren Claude Monet seg i Sandvika. Han malte Løkke bro:

Løkke bro er siden da flyttet litt lenger opp, til området som i dag heter Løkkehaven. I forbindelse med 125-årsjubileet for Monets besøk i 2020 malte DUER dette Monet-inspirerte verket under broa rett nedenfor Løkke bro:

Vi ser Monet selv og vannliljer inspirert av hagen hans i Giverny. De gule sirklene representerer hullene på sidevangene på Løkke bro.

På en brosøyle nedenfor Folkebadet finner vi nok et verk (2021) av DUER, som består av Magnus Aasvestad, Christian Zervos og Magnus Helgesen. Den multikulturelle bakgrunnen deres (norsk, sørkoreansk, gresk og svensk) gjenspeiler seg ofte i arbeidene deres.

På den andre siden av søylen: Ingrid Bergman (det ligner i hvert fall på henne), malt av Andreas Sylte (2021).

 

Byscenen

I 2021 fikk Jon Olsen og Christoffer Marchesan, med kunstnernavnene «Bisk» og «Keis», i oppdrag å piffe opp Byscenen. Det ble fargerikt.

 

Minikunst

Under byfesten i 2021 dukket det opp småverk rundt om på «hemmelige» steder, som du kanskje må lete litt etter før du plutselig oppdager dem.

De fire mini-piecene nedenfor er laget av Martin Whatson. Du finner én under det digre DUER-bildet på parkeringsplassen nær stasjonen, to i BAKgården og én på en brosøyle ved Folkebadet.

Hama Woods laget to, én på brokanten ved blomstersøylene i nærheten av stasjonen, og én oppunder broa ved Folkebadet.

Under E18

I 2022 sprayet utvalgte gatekunstnere nytt liv i den grå betongen under E18-broa ved Kadettangen.

Thomas Stønjum kombinerte Sonja Henie med Askepott, og Fridtjof Nansen med Batman.

David Stenmarck og Espen Henningsen (kunstnernavn HOGS og DOGE) laget et abstrakt verk.

Arladiss (Astrid Solgaard) bruker ofte barn i lek i motivene sine. Her ser vi barns første møte med vann. Pluss forsøpling av vannet.

Naturen selv vil ikke være dårligere og lager sin egen street art fra tid til annen, som vinterveggen her på jernbanebroa i Sandvika. Snøen på muren skaper en bølgeeffekt. Jeg sto en stund og ventet på at noen med riktige klesfarger skulle komme gående, og som tur var kom det to kledd i sort og grått.

Se også:

Gatekunst i Asker

Gatekunst på Lysaker



Kategorier:Reiser og opplevelser

Stikkord:, , , , , ,

4 svar

Tilbaketråkk

  1. Jeg vil bli mobilfotograf: Jeg greide det! | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
  2. Nå kaller jeg meg mobilfotograf – Hit og dit
  3. Gatekunst på Lysaker – Hit og dit
  4. Gatekunst i Asker – Hit og dit

Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: