Lille Danmark i Sandvika

I Sandviksbukta, kloss inntil land, ligger et lite stykke Danmark – i navnet, og med dansk vimpel vaiende i toppen av flaggstangen. På denne miniøya feiret dansker i osloområdet i mange år sin grunnlovsdag, som er 5. juni. Tradisjonen opphørte i 2011, men nå vil danskene tilbake, heise Dannebrog og synge «Der er et yndigt land».

Du har kanskje sett den lille øya (les: holme) som ligger bare noen få meter fra E18 ved Lakseberget båthavn, med Kalvøya i bakgrunnen. Den heter Danmark, også kalt Lille Danmark.

Øya er liten og flat, litt som Danmark, derav navnet. Kanskje. Det vet man ikke helt, men øya fikk i hvert fall dette navnet under dansketiden.

Litt historie

Øya var en del av Blommenholm gård og ble skilt ut i 1783. I salgsdokumentet ble øya omtalt som «en lille ø Danmark kaldet». På 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var den bosted for fiskerfamilier. På 1920-tallet bygde Selskabet for Sandvikens Vel en sjøbadbygning her, med atskilte avdelinger for kvinner og menn. Etter ti års tid begynte imidlertid folk å bade sammen fra Kadettangen – noe de fortsatt gjør.

Sandviken Sjøbad, 1927. Bilde: Anders Beer Wilse / Oslo Museum, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Da sjøbadet ble nedlagt, flyttet Bærum Roklubb inn i lokalene, og senere fulgte Bærum Kajakklubb etter. Og da roklubben og kajakklubben flyttet til Kalvøya i 1972, ble bygningene på Danmark revet. Bare en flaggstang og noen rester av grunnmuren står igjen. Det er Bærum kommune som eier øya.

Dansk grunnlovsfeiring og «flaggstrid»

Det var mens NATOs nordkommando lå i Kolsås leir i Bærum at danske NATO-ansatte «okkuperte» øya og inviterte til årlig grunnlovsfeiring 5. juni. I 1990 var det over 200 fremmøtte. En dansk vimpel vaiet i flaggstangen året rundt.

Dansker feirer grunnlovsdagen på Lille Danmark. Bilde: Wikimedia Commons

Den årlige samlingen døde etter hvert ut, og siste feiring var i 2011. Deretter tok det ikke lang tid før noen så sitt snitt til å henge opp et svensk flagg på øya. Senere kom både et britisk, skotsk og norsk flagg – og et sjørøverflagg. Da kommunen grep inn og fjernet flaggstangen, ble saken løst ved at Visit Denmark sa seg villig til å passe på flaggstangen hvis kommunen satte den opp igjen. Nå vaier det igjen et dansk vimpel på den vesle øen.

Og danskene vil gjerne tilbake til den «lille ø Danmark kaldet». Bærum kommune har sagt ja til at de kan feire sin nasjonaldag der. Så kanskje vi igjen får høre «Der er et yndigt land» under Dannebrog i Sandviktsbukta. Neste år?Kategorier:Reiser og opplevelser

Stikkord:, , , ,

Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: