Dune – skriker storskjerm

Det er noe starwarsk over Dune, mens Star Wars på sin side henter inspirasjon fra Herbert Franks bok Dune. Frank selv lot seg inspirere av Lawrence of Arabia da han skrev boken.

Der David Lynch ikke lyktes helt i 1984 (mer om det nedenfor), har Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) fått det til og laget et utsøkt sci-fi-epos, akkompagnert av Hans Zimmers lydspor. Det er blitt til en to og en halv times medrivende filmopplevelse, med det som må være noen av de lekreste filmbildene som noen gang er produsert. De ligner malerier, med fin bruk av lys og skygge. Ørkenbildene er innspilt i Jordan og De forente arabiske emirater.

Må ses på storskjerm!

Dette er filmdel 1, som plutselig og uten noe klimaks slutter idet handlingen når et større vendepunkt og vi sitter og venter på fortsettelsen. Vi er lovet en del 2 – forutsatt at del 1 blir godt mottatt, ifølge Villeneuve. Jeg vil se mer surfing på de flere hundre meter lange sandormene på Arrakis. Og flere øyenstikkerhelikoptre.

Selv om bildene er storslåtte, er de minimalistiske og til dels sparsomt befolket. Vi ser ikke mange store folkeansamlinger og detaljerte, blodige nærkamper, men vi vet at det kjempes og rivaliseres. Det handler om storpolitikk, økologi, religion, myter og profetier, kolonialisme og folkelig motstand.

Året er 10191. Vi befinner oss i et galakseimperium der forvaltningen av planetene er fordelt mellom ulike adelsfamilier. Keiseren gir huset Atreides fra planeten Caladan (noe av filmingen foregikk på Vestlandet) styringen over ørkenplaneten Arrakis, også kalt Dune, og den lukrative krydderutvinningen der. Hertug Leto Atreides (Oscar Isaac) vil ikke bare ha fart på krydderproduksjonen, men også slutte fred med frimenene, planetens urbefolkning. Tidligere var Arrakis styrt av huset Harkonnen. Det blir fort klart at baron Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård) og keiseren har skumle planer både for Atreides-familien og frimenene.

Midt i begivenhetenes sentrum står unge Paul Atreides (Timothée Chalamet) og moren, Lady Jessica (Rebecca Ferguson). Lady Jessica er medlem av Bene Gesserit, en søsterorden der medlemmene gjennom hard mental og fysisk trening oppnår ekstrasensoriske evner. Jessica lærer Paul å bruke disse evnene. Dermed er han ikke bare arving til en hertugtittel, men besitter også denne spesielle kraften – en dobbel arv som skal forme livet hans som brobygger mellom fortid og fremtid. Litt Luke- og Force-aktig. I en scene ser vi Paul stå og se på solnedgangen, slik Luke Skywalker gjorde det på en annen ørkenplanet.

I tillegg til Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet og Stellan Skarsgård står også Josh Brolin, Jason Momoa, Javier Bardem og Charlotte Rampling på rollelisten. Zendaya får vi nok se mer til i neste film. Hun spiller en ung frimenkvinne.

Terningkast 5. Eller kanskje 6.

 

Litt om David Lynch’s Dune fra 1984

David Lynch sier han ikke fikk de frie tøylene og den kreative friheten han ønsket, og var misfornøyd med resultatet, så til de grader at han ikke ville vedkjenne seg filmen, men byttet ut navnet sitt i rulleteksten med Judas Booth (etter Judas Iskariot og John Wilkes Booth, mannen som myrdet Abraham Lincoln ) og Alan Smithee, et vanlig psevdonym som tidligere ble brukt av amerikanske regissører som ikke ville ha navnet sitt knyttet til en film de hadde laget. Lynch har også nektet å bidra til en spesialutgave på DVD. Den labre mottakelsen til tross er filmen blitt en kultklassiker.

I motsetning til Villeneuves versjon dekker Lynch’s film hele boken, men studioet har gjort en dårlig klippejobb. Klippingen går noen ganger så raskt at du plutselig befinner deg i en ny scene, uten overgang. Filmen fremstår som kompakt og mangler den episke kvaliteten som den nye filmen har. Det er som å løpe sprint gjennom et sammendrag av boken. En god historie dårlig fortalt.

Synd for Lynch, for vi vet at han kan fortelle historier som engasjerer.

Kyle MacLachlan (Twin Peaks) hadde sin filmdebut i Dune. Han spiller Paul Atreides, samme rolle som Timothée Chalamet har i Villeneuves film. Jürgen Prochnow (Das Boot) spiller Leto Atreides. Ellers ser vi kjente fjes som Patrick Stewart, Virginia Madsen, Sean Young, Dean Stockwell, Sting, Brad Dourif, Max von Sydow og Linda Hunt.

Bak lydsporet finner vi navn som Toto og Brian Eno.Kategorier:Filmer

Stikkord:,

Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: