Ett år siden OL i Beijing

I disse dager er det ett år siden OL i Beijing. Prikkfritt arrangement, sportslig sett, og det er jo dét OL handler om. Men slike gigantarrangementer kaster også et lys på vertslandet, noen ganger et grelt lys, andre ganger et forsonende lys når mennesker møter mennesker og snakker sammen.

Den storslagne åpningsseremonien til tross, jeg satt med en knugende følelse de to olympiske ukene til ende. Det var noe robotaktig og mekanisk over det hele, en vakker fasade for et stygt system. Hvem f… tror dere små menn med den store makten at dere lurer i det lange løp? Det ansiktet dere er så redd for å tape, gjett hva? Det har dere tapt for lenge siden.

Det kinesiske folk fortjener noe bedre.

For en befrielse det var å se den røde dobbeltdekkeren fra London rulle inn på stadion under avslutningsseremonien! Genialt enkelt: London-OL skal være gøy. Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page og popstjerne Leona Lewis fremførte Zeppelins «Whole Lotta Love». David Beckham var også der. Han sto på busstaket og sparket en fotball mot publikum. Jeg husker enda ansiktsuttrykket til den unge mannen som fikk tak i ballen. Ubetalelig.

Jeg håper kineserne opplevde sitt OL som en fest, at de opplevde øyeblikkets glede mer enn å tenke på gigantomanien som skulle imponere verden. Selv gleder jeg meg til London 2012.



Kategorier:Forskjellig

Hva mener du?