Zol H: Hverdagsskriverier

Pat Ingoldsby – Dublins gatepoet

Posted in Poesi by Solveig Hansen on 22.8.2007

«Er hun lam fra livet og opp? Neei, hun danser irsk dans.»

Hvis du befinner deg i Dublin akkurat nå og ser en mann som selger bøker på Westmoreland Street, kan det være Pat Ingoldsby. Dublins egen gatepoet, med dikt som spenner fra det skjeve og snurrige til gatas såre virkelighet. Født i 1942. Han pleide å arbeide med barne-TV og som manusskribent og avisspaltist, men har de siste ti årene vært poet på heltid. Bøkene sine selger han altså på gata. Du kjenner ham igjen på den bredbremmete hatten.

Jeg ble oppmerksom på ham da jeg arbeidet i Dublin for noen år siden. Før hjemreisen stakk jeg innom en bokbutikk og spurte etter en irsk samtidspoet. Den unge piken bak disken tenkte seg litt om, så sa hun: «Pat Ingoldsby.»

Pat Ingoldsby har funnet sin egen særegne humoristiske stil som leserne elsker ham for, og han skriver om personlige opplevelser og observasjoner fra livet i Dublin. Det kan være samtaler eller kommentarer han overhører på en buss, eller ting folk sier til ham når han sitter på gata og selger bøker («Holder du et øye med sykker’n min, er du snill?»).


AND ALSO WITH YOU North Earl Street 11-12-95

Early this morning
as I was setting out my poems
a man gave me a cheery
Dublin greeting.

«Stick your books
up your arse Pat!»

It shall be done.

 
(c) Pat Ingoldsby, 1996
Blant de såre diktene er Last Supper, der en hjemløs lager en reproduksjon av Den siste nattverd av fugleskiten på gata. Så går han inn i bildet og spiser brødet og drikker vinen. Det er en kald natt og han faller i søvn på bildet, med armene strukket ut som et kors.

Jeg har hørt irer kommentere irsk dans, men ikke på Ingoldsbys pussige måte: «Er hun lam fra livet og opp? Neei, hun danser irsk dans.» Og et aldri så lite spark til sider ved den katolske kirke: I Vagina in the Vatican greier en vagina å ta seg forbi vaginadetektoren og inn i Vatikanet, der den drikker te med kardinalene. Ingen vet at det er en vagina, bortsett fra noen få – og de tør ikke fortelle at de vet.

Et dikt til som jeg har fått lov til å publisere: Part of the reason why Lord Livingston Cotchineal left his wife and went to live in an enclosed order

Mr. Ingoldsby! You make me happy. :-)

_________________________________

Vagina in the Vatican er fra How was it for you Doctor (1994). Alle de andre diktene i dette innlegget er fra If you don’t tell anybody I won’t (1996).

Pat Ingoldsby på Facebook
 

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Monica Sommarström said, on 20.11.2007 at 20:02

  Hej!

  Tack för den vackra texten om Pat. Jag är en god vän till honom och träffat honom flera gånger sedan -99. «Vaginan» och «last supper » är några av mina favoriter också.
  Med vänlig hälsning
  Monica

  Liker


Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s